Gruja Petrol

Mladi horisti iz Žitišta među najboljima

Hor osnovne škole "Sveti Sava" iz Žitišta predvođen dirigentom Lidijom Činom nastupio je juče na Festivalu horova dece i mladih - Fedeho koji se održao u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

U pitanju je Republički festival horova  koji traje 3 dana i na kom nastupaju horovi iz cele Srbije, iz Muzičkih škola, Osnovnih škola, Crkveni horovi i svi oni su u istoj kategoriji.

Hor Osnovne škole Sveti Sava iz Žitišta je otpevao 5 kompozicija: Ogrejala mesečina - Bugarska narodna pesma koja je bila obavezna kompozicija na festivalu, zatim Čaj goro - Konstantin Babić, Zelja - Vesna Veljković, a solista za pesmu zelja je bila Laura Nikolić, Gusta mi magla - narodna pesma sa Kosova i The lion sleeps tonight.

Dirigent hora je Lidija Čina, profesor muzicke kulture u Žitištu, a klavirska pratnje profesor Ivan Mirković. Uz horiste nastupila je i plesna grupa koju je pripremila nastavnica nemačkog jezika Sorina Raša.

Pre takmičenja hor je obišao knez Mihajlovu i Kalemegdan. Kako kažu bilo im je jako lepo, dobili su veliki aplauz, a u subotu ce biti rezultati.

Hor nastupa u ovom sastavu skoro 2 godine, a za ovo takmičenje su se spremali devet meseci intezivno, svaki dan su imali probe. U nedelju 19. maja hor nastupa na pokrajinskom takmičenju u Bačkoj Topoli.

 

 

 

Comments powered by CComment