Gruja Petrol

Unapređenje uslova rada i bezbednosti na radu prioritet u 2019. godini

23.01.2019. godine u Palati Srbija u Beogradu u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, održan je sastanak sa agencijama za bezbednost i zdravlje na radu kako bi razmenili iskustva za unapređenje rada pravnih lica i preduzetnika sa licencom.

Ministar Zoran Đorđević istakao je da je jedan od prioriteta rada Ministarstva i Vlade Srbije poboljšanje uslova rada, a samim tim i bezbednost i zdravlje na radu.
Na inicijativu naših partnera iz Socijalno - ekonomskog saveta Republike Srbije, na sledećoj sednici Vlade biće predloženo da ova godina bude proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu. Mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu, 56 podzakonskih akata, a u ovoj godini očekuje nas i nov Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu, kao i Zakon o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, rekao je Đorđević i istakao da je država, pored unapređenja uslova rada naših radnika, takođe odlučna i u borbi protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona.
Ministar Zoran Đorđević je istakao da je povećanje smrtnih povreda na radu alarmantno - jer svaki izgubljeni život je veliki gubitak, kao i da će Vlada Republike Srbije učiniti sve da se taj broj svede na nulu.
On je istakao da se svake nedelje na sajtu Ministarstva, objavljuje ažurirani spisak svih onih poslodavaca koji nisu radili u skladu sa Zakonom, kao i da će se ta praksa nastaviti u narednom periodu.

Marina Furtula, v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, istakla je da je u prethodnoj godini oduzeto šest licenci za obavljanja poslova bezbednosti i zdravlja na radu, jer ta pravna lica nisu obavljali svoj posao u skladu sa zakonom.
Nadzorom smo utvrdili da je samo 30 odsto pravnih lica svoj posao obavljalo u skladu sa zakonom, dok su za ostale naložene mere za otklanjanje nedostataka, a nekima je čak oduzeta i licenca.
Od 2006. godine kada smo imali 54 smrtne povrede na radu, nismo imali toliki broj do prošle godine kada ih je stradalo 53, rekla je Marina Furtula i dodala da ovim sastancima, sa ljudima koji su direktno uključeni u bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstvo želi da skrene pažnju da svoj posao obavljaju isključivo u skladu sa zakonom.
V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marina Furtula, imala je jednu vrlo odličnu prezentaciju - Analiza nadzora nad radom pravnih lica i preduzetnika sa licencom, koji je opravdao očekivanja, nakon koje je podelila knjigu “Propisi iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu“ svim učesnicima na ovom jednodnevnom stručnom skupu,
koja će poslužiti svima onima koji su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Vredi napomenuti da je u Palati Srbija - Sala Srbija u Beogradu, bila ispunjena do poslednjeg mesta, ukupno učesnika je bilo 350, vrlo impozantan broj, na kome mogu, mnogi skupovi samo i da pozavide.

Među prisutnima da se na jednodnevnom stručnom skupu su bila i dva predstavnika iz Srednjobanatskog upravnog Okruga, a to su: Petar Stanić, zaposlen u JKP "Razvoj"- Žitište, na poslovima - Lica za bezbednost i zdravlje na radu i Referent zaštite od požara, takođe, on je i osnivač i prvi predsednik vrlo uspešnog Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište, a pored njega na ovom skupu našao se i Ilija Pištinjat iz Zrenjanina zaposlen u preduzeću Herz Security DOO.

Comments powered by CComment