Gruja Petrol

Topolovčani glasaju za samodoprinos

Na teritoriji Mesne zajednice Ravni Topolovac 8. i 9. septembra odnosno 15. i 16. septembra održaće se referendum o uvođenju samodoprinosa. Građani će moći da glasaju od 7-20h u sedištu mesne zajednice.

Za uspešnost referenduma je potrebno da glasa 50 posto plus jedan birač od ukupno 969 građana koji imaju biračko pravo

Kako je predsednik Saveta Mesne zajednice Ravni Topolovac Mišo Dangubić rekao uoči referenduma ambiciozni planovi ove mesne zajednice bi u slučaju izglasavanja mogli da se realizuju.

"Nekoliko pozitivnih stvari je urađeno u proteklom periodu u našem selu. Najveća je svakako izgradnja bunara jer su meštani Ravnog Topolovca već izvesno vreme imali problema u snabdevanju vodom za piće usled dotrajalosti starog bunara. Ono što je u planu da se radi u naraednom periodu je zamena azbestnih cevi za uličnu vodovodnu mrežu. Ovo su velike investicije koje Opština Žitište realizuje i kome se rešavaju ključni problemi stanovnika. Uvođenjem samodoprinosa uspeli bismo da rešimo probleme pre svega oko proširenja groblja, zatim rekonstrukciju uličnih staza, a u planu je i adaptiranje Doma kulture. Takođe mogli bi da uradimo sanaciju asvaltnog puta tamo gde za to postoje potrebe kao i da uredimo kanalske mreže.

U slučaju izglasavanja samodoprinosa građani bi izdvajali dva odsto od zarada, a poljoprivrednici 20 kilograma pšenice po hektaru godišnje.

"Pogađa nas sudbina svakog sela u Banatu, odnosno smanjenje stanovnika i odlazak mladih u veće gradove. Međutim tu smo da podržimo sportske klubove i udruženja građana kako bi ih motivisali da ostanu da žive u selu. Uspeli smo takođe da organizujemo 14. po redu Pasuljijadu na koje se ove godine prijavilo 20 ekipa i na neki način održimo Topolovački brend, pasulj." - rekao je Mišo Dangubić.