Gruja Petrol

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE

U Žitištu 14. maja u sali CBDO održana je završna konferencija Međunarodnog projeta prekogranične saradnje. Konferenciji su prisustvovali su gosti iz Rumunije, tačnije predsednik opštine Dumbravica Viktor Malak i njegovi saradnici, zatim Snežana Vučurević načelnica srednjobanatskog Upravnog okruga, Željka Milošević zamenik pokrajinskog sekretarijata za finansije, zatim Đorđe Žuža zamenik predsednika opštine Žitište kao i Jelena Travar Miljević finansijski menadžer projekta. Prisutni su izrazili zadovoljstvo uspešno završenim projektom uz saglasnost za dalje zajedničko učestvovanje u nekom budućem projektu.

Projekat "Održavanje četiri oblasti u domenu tradicije i običaja" finansiran od strane Interreg - IPA prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, realizuje se u partnerstvu između opštine Dumbravica (Rumunija), kao vodećeg partnera i opštine Žitište, kao partnera.

Cilj projekta je povećanje kulturne integracije u prekograničnoj oblasti kroz zajedničke aktivnosti zasnovane na narodnim tradicijama i očuvanju kulturnih vrenosti. Ovim projektom 13 uključenih naseljenih mesta dobilo je mogućnost oživljavanja lokalnih običaja kroz 4 tradicionalne oblasti: folklorne igre, gastronomske tradicije, narodne rukotvorine i narodni običaji, koji će poboljšati kulturnu integraciju.

U naseljenim mestima, uključenim u projekat, osnovana su mesta negovanja tradicije u cilju oživljavanja lokalnih tradicija i njegovog očuvanja. Mesta negovanja tradicije omogućiće kontinuirano održavanje tradicionalnih događaja, obogatiće prekograničnu saradnju i doprineće razvoju kulturnog života.

U okviru projekta organizovano je 7 folklornih festivala, 1 tradicionalni plesni kamp, 2 gastronomska takmičenja, 3 folklorna događaja, 5 događaja tradicije i običaja. Događaji su se svaki put ogranizovali uz prekograničnu saradnju.

Kroz ovaj projekat nabavljena je oprema i nameštaj za Domove kulture, urađena monografija na četriri jezika (rumunski, srpski, mađarski i engleski), kreirana je web stranica i izdata je knjiga sa tradicionalnim receptima.

Ukupna vrednost projekta iznosi 284.758,99 EUR, vrednost projekta Opštine Žitište iznosi 147.245,91 EUR od čega se 85% finansira iz evropskog fonda i 15% sufinansira od strane Opštine Žitište uz podršku pokrajinskog sekretarijata za finansiranje Vlade APV.