Gruja Petrol

BANAĆANKE NA PRVOM SAJMU ZADRUGARSTVA

Vlada Srbije je nedavno pokrenula projekat 500 zadruga u isto toliko sela da bi se skrenula pažnja na ovaj ozbiljan problem nestanka sela, ali i da bi se podstakli mladi da ostaju u njima.

Tim povodom u četvrtak 22. marta u Zrenjaninu je otvoren prvi Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije pod nazivom "Mladenci" jer se veruje da samo mladi mogu da pomognu oporavak sela.

Na sajmu su bili prisutni izlagači iz čitave Srbije koju su se predstavili na 90 štandova, ali je bilo pristuno i najmanje se još tridesetak drugih izlagača.

Opštinu Žitište na sajmu "Mladenci" predstavljalo je Udruženje žena "Banaćanke" iz Torka koje su predstavile svoje radove, a kao pojedinačni izlagač se predstavio i Uzelac Petar umetnik za izradu raznoraznih skulptura i ukrasa od drveta, kamena, betona i gipsa iz Banatskog Karađorđeva.

Sajam zadrugarstva i mladih domaćina Srbije se održavao u hali Medison tri dana, ulaz je bio besplatan, a posetioci su mogli da probaju i da kupe domaće prehrambene proizvode, kao i ručne radove.