Gruja Petrol

SVEČANA PROSLAVA SAVINDANA U OŠ NIKOLA TESLA BANATSKO KARAĐORĐEVO

Današnjeg slavskog podneva održana je Svetosavska akademija OŠ „Nikola Tesla“ iz Banatskog Karađorđeva. U prisustvu dragih gostiju, učenika, nastavnika i zaposlenih u školi, sveštenik karađorevački, otac Branko Aleksovski, održao je čin osvećenja slavskog kolača u holu škole, propraćen horskom izvedbom himničnih pesama u spomen prvom srpskom piscu, prosvetitelju i arhiepiskopu – Svetom Savi.
Nakon molitve i lomljenja kolača, prisutni su prešli u salu za školske predstave i priredbe i u njoj ispratili prikazivanje  prigodnog dramskog komada. Učenici viših razreda škole svesrdno su se angažovali i tokom proteklih nedelja vredno pripremali predstavu čiji je tekst inspirisan svetosavskim kultom u našem narodu, koji ga je prožimao i u najtežim vremenima oholosti i bezbožništva. Autor teksta je dečiji pesnik i dramski pisac Tode Nikoletić, a za njegovo scensko aranžiranje i režiju pobrinula se nastavnica srpskog jezika Milana Rajić. U svojstvu njenog velikodušnog saradnika, scenografa i tehničke podrške našla se učiteljica Jelena Mandić. Radnja predstave „Oče naš sa likom Svetog Save“ odvija se u vremenu nakon Drugog svetskog rata, u jednom ratnom sirotištu, koji naseljavaju napuštena, osiromašena, zanemarena i iznad svega unesrećena ratna siročad, opustošena ne samo u materijalnom, već i u duhovnom smislu. Ostavljeni su da žive bez vere, duhovnog temelja, ispod praznog neba, pod otkriljem surovog sveta odraslih.  Na putu ka prosvetljenju i spoznaji dobrote, humanosti, brižnosti, empatije i duhovne snage oni doživljavaju zablude, moralne padove i beščašća.
Mladi glumci sa zapaženom pozorišnom kulturom i glumačkom veštinom pokazali su da je put osvešćenja i pokajanja čemeran i tegoban, ali da se njegovi krajnji plodovi u slasti i bezmernoj radosti kušaju.