Gruja Petrol

DOBRO DOŠLA SVAKA PODRŠKA

Zahvaljujući saradnjama sa vladama Vojvodine i Srbije, žitištanska lokalna samouprava proteklih godina ostvarila je značajne rezultate. Predsednik Opštine Žitište, Mitar Vučurević, podseća da je tako urađen projekat izgradnje transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, kao i da je izgrađen bunar za snabdevanje vodom za piće u Ravnom Topolovcu. Kaže da je potpisan ugovor za uređenje autobuskih stajališta vredan oko četiri miliona dinara, kao i da je u opštinskom budžetu opredeljeno i realizovano tri miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena.

"Radovi na izgradnji kanalizacione mreže u naseljenom mestu Žitište odvijaju se po planu. Za ovu investiciju je izvojeno više od 268 miliona dinara iz budžeta Opštine a sredstva su obezbeđena iz kredita. Po ugovoru se podrazumeva izgradnja kanalizacione mreže kroz celo naseljeno mesto, a nakon ovih radove sledi faza izgradnje prečistača otpadnih voda, za šta računamo na pomoć Beograda i Novog Sada. Posebno značajno za budućnost ove Opštine je usvajanje urbanističkog projekta za industijsku zonu" - naglasio je Vučurević.

Brojni Žitištani zahvaljujući pokrajinskim i republičkim subvencijama, postaju mali proizvođači u oblasti živinarstva, stočarstva, povrtarstva i voćarstva. 

"Možemo reći da su resursi koji se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju u Opštini Žitište iskorišćeni, ali u budućnosti ćemo raditi na unapređenju prerađivačke delatnosti. Opština Žitište će i u narednom periodu, u skladu sa republičkim i pokrajinskim merama, pomagati građane da se bave tim delatnostima jer su upravo oni osnovo privrednog i ekonomskom razvoja našeg područja" - istakao je Vučurević.

Žitište spada u grupu nerazvijenih opština i koristi svaku priliku da ekonomski ojača i poboljša uslove života svog stanovništva.

"Kao najznačajnije izdvojio bih realizaciju projekata finansiranih iz IPA fondova sa rumunskom opštinama Dumbravica i Sakalaz. Opština Žitište svoje saradnike u tim oblastima vidi i u ostalim pobratimljenim opštinama i vredno radi na tome da se potencijalni zajednički projekti realizuju u što skorijoj budućnosti" - rekao je Vučurević.

Žitištani čine posebne napore kada su u pitanju najmlađi članovi zajednice. Roditeljim novorođenih stanovnika Opštine ovde daruju po 20.000 dinara, a u 2017. godini kupljena su auto sedišta za svako prvorođeno dete. Lane su 144 đaka prvaka potpomognuta skromnim novčanim iznosom za srećan početak školovanja. Srednješkolcima je obezbeđeno besplatno korišćenje javnog prevoza do Zrenjanina do 2020. godine, a nastavljena je podrška studentima u vidu stipendija i jednokratne novčane pomoći.

Jedna od mera jeste finansiranje prevoza đaka i dece sa smetnjama u razvoju, besplatna užina i participacija za treće dete u vrtiću, besplatna užina u osnovnim školama za decu korisnika socijalne pomoći, podrška talentovanim učenicima, dobitnicima Vukove diplome.

"Apliciranjem na različite pokrajinske i republičke konkurse, uspeli smo da obezbedimo novac za renoviranje vrtića u Banatskom Karađorđevu i Međi, kao i opremanje škola u Žitištu i Ravnom Topolovcu" - zaključio je Vučurević.

Zapošljavanje

Zahvaljujući saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje lane je u Žitištu održan Prvi sajam zapošljavanja. Nezaposleni Žitištani mogli su da se predstave poslodavcima i predaju im biografije. U opštinskom budžetu obezbeđeno je 20 miliona dinara za sprovođenje mera zapošljavanja. Između ostalog, u okviru programa javnih radova angažovano je 66 lica na period od pet meseci.

Ribnjak i rasveta

Žitište će uskoro moći da se pohvali sportskim ribnjakom. Ulaganje u taj poduhvat iznosiće četiri miliona dinara, a sredstva su većim delom obezbeđena iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Sredstvima Sekretarijata postavljena je i nova LED rasveta na teritoriji opštine.

Izvor: List Zrenjanin