Gruja Petrol

LJUBAV PREMA FOLKLORU

U Domu kulture u Žitištu u subotu 2. decembra, 11. put, održana manifestacija „Pravoslavni izvori“. Na ovoj manifestaciji učestvovali su Kulturno umetnička društva iz Garešnice, Inđije, Stare Pazove, Vojke i naravno domaćin KUD 2. Oktobar iz Žitišta.

Članovi KUD-a iz Žitišta su i troje braće blizanaca iz Žitišta Srđan, Dejan i Dragan Mijatović koji još od malih nogu imaju izuzetnu posvećenost i ljubav prema tradicionalnoj igri odnosno staroj narodnoj muzici.

Na nagovor roditelja počeli su da igraju folklor a danas iako imaju tek sedamnaest godina oni već deset godina aktivno igraju, tri puta nedeljno vežbaju a do sada su zabeležili i popriličan broj nastupa.

Sa svojim prijateljima koji su isto članovi ovog društva do sada su nastupali u svakom mestu na teritoriji Opštine Žitište, a takođe su zajedno nastupali u zemljama u regionu kao što su Hrvatska, Rumunije, Bosna, Republika Srpska.

U razgovoru sa njima shvatili smo da su kroz ovu igru doživeli dosta druženja i putovanja, a svakako da je tu i apel mlađima da počnu da se bave ovom lepom tradicijom koju neguje naša sredina.

Foto: List Zrenjanin