Gruja Petrol

Konferencija otvaranja projekta ''Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području''

Predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević, predstavnik Opštine Sečanj – Slobodan Repac i predstavnica Sakalaza (Rumunija) Jonelija Moloce na Konferenciji otvaranja predstavili su zajednički prekogranični projekat pod nazivom ,, Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području’’, CaSTLE, RORS439, koji se finansira iz INTERREG-IPA CBC programa Rumunija - Srbija.

Period implementacije projekta je od 27. 04. 2021. do 26. 04. 2022. godine. Opšti cilj projekta je unapređenje razvoja i povećanja dostupnosti mreže socijalne zaštite u lokalnim zajednicama pograničnog područja u cilju sprečavanja izolacije starijih i invalidnih lica i odlaganje njihove zavisnost od institucionalne nege, dok su specifični ciljevi projekta uspostavljanje održive usluge pomoći u kući za najugroženija stara i invalidna lica u tri lokalne zajednice pograničnog područja, sprečavanje socijalne izolacije, podizanje kapaciteta socijalnih usluga kroz osposobljavanje novih kadrova u pograničnim ruralnom području u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Rezultati projekta “Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području”, CaSTLE, RORS439 su: tri akreditovane obuke za gerontodomaćice, mapiranje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, formiranje dva Udruženja za gerontodomaćice, opremljena 22 Dnevna kluba, angažovanje 27 nezaposlenih lica itd.

Ukupna vrednost projekta je 338.426,34 €, od čega se 85% sufinansira iz EU fondova, a 15% iz sopstvenih sredstava. Za realizaciju aktivnosti po projektu Opštini Žitište je opredeljen budžet u iznosu od 133.393,89 €, Opštini Sečanj iznos od 135.105,60 €, dok je partneru iz Rumunije, Opštini Sakalaz, opredeljen iznos od 69.926,85 €.

Comments powered by CComment