Gruja Petrol

Unapređen administrativni sistem u opštini Žitište

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, posetio je danas Žitište gde se sastao sa predsednikom ove opštine Mitrom Vučurevićem.

Sofić i Vučurević razgovarali su o mogućnosti unapređenja implementacije programa “Jedinstveno upravno mesto”. Cilj programa je uspostavljanje jednostavnije i efikasnije procedure prilikom potraživanja administrativnih i birokratskih usluga kao i upoznavanje građana sa njihovim pravima na jednom mestu. Program koji je finansiralo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, na teritoriji Vojvodine trenutno sprovode Opština Žitište i Grad Sombor.

Кako je istaknuto tokom sastanka, projekat bi trebalo da zaživi i u drugim lokalnim samoupravama Vojvodine a finansijsku podršku ovom modelu rada adminstracije, pružiće i Pokrajinska vlada i Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.


Resorni sekretar je tom prilikom najavio da će u narednom periodu Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu raspisivati konkurse za izradu projektno-tehničke dokumentacije kao i konkurse za subvencionisanje izrade plana razvoja lokalnih samouprava za period 2021-2027, te pozvao predstavnike lokalnih samouprava da prate konkursne aktivnosti i predaju zahteve za subvencije koje su usmerene na jačanje svih opština AP Vojvodine.

Sofić je naglasio da će u cilju osnaživanja vojvođanskih opština na svim nivoima, predstavnici lokalnih somouprava moći da se obrate i Fondu “Evropski poslovi” AP Vojvodine kao i Кancelariji AP Vojvodine u Briselu.

Sastanku su prisustvovali podsekretar u Sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Darko Milanković i zamenik predsednika Opštine Žitište Đorđe Žuža.

Comments powered by CComment