Gruja Petrol

Okružni štab: Zabrinjavajuće, razmatra se uvođenje vanredne situacije

Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, Srednjobanatskog upravnog okruga održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale izneo je najnovije epidemiološke podatke za naš region, i ocenio ih kao “veoma zabrinjavajuće i složene”.

-  u Žitištu je 15 aktivnih slučajeva.

– Najnoviji podaci koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da je Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji, a kada govorimo o aktivnim slučajevima zaraze koronavirusom, kao najvažnijem pokazatelju, trenutno je takvih osoba u gradu Zrenjaninu 439, što po glavnom epidemiološkom podatku koji se prati, prevalenci, iznosi 379,1. Ostala mesta su takođe u pogoršanju, u Žitištu je 15 aktivnih slučajeva, Sečnju 9, Novom Bečeju 28 i Novoj Crnji 17.

Brojevi dovoljno govore, PCR laboratorija Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu radi non-stop i juče su, na praznik, testirane 122 osobe, od kojih je 75 pozitivno na koronavirus. To je značajno više od 50 procenata, a toj strukturi pozitivnih je 66 novih slučajeva, 9 su oni kod kojih je na kontrolnom testu ponovo potvrđeno prisustvo virusa. Dan uoči praznika, u utorak, od 120 testiranih, 69 je bilo pozitivnih – naveo je dr Ždrale.

Rekao je i da je, s epidemiološkog i stručnog aspekta, preporuka da se uvede vanredna situacija na teritoriji Zrenjanina, na granici je i u opštinama Nova Crnja i Novi Bečej, s tim da se sačekaju i isprate i odluke Kriznog štaba na nivou države, ali i pre toga potrebno je drastično pojačati nadzor nad primenom postojećih mera i na sve načine i konstantno apelovati na svest građana.

Comments powered by CComment