Gruja Petrol

Botanička bašta Stanke Stupar u Banatskom Karađorđevu (FOTO)

Botanička bašta 25 hrastova u Banatskom Karađorđevu ovih dana završava svoju letnju sezonu. Veliki broj mediteranskih biljaka da bi preživelo banatsku zimsku klimu mora biti skladišten na sigurno mesto.

Stanka Stupar vlasnica ove bašte trenutno ima pune ruke posla, a kako sama kaže ovo joj je sad najozbiljniji deo. Razne vrste kapitalnih primeraka palmi, filadendrona, oleandera, kaktusa i drugog bilja čeka da bude smešten na neko sigurno mesto i tamo dočeka proleće.

Kako vlasnica kaže veliki je problem uneti ovako velike saksije u bilo koju prostoriju, ali je takođe i problem da one biljke koje su u zemlji a ne trpe niske temperature i budu sačuvane od jakih mrazeva. Višedecenijsko iskustvo pomaže joj da cvetni raj koji je većinom donela sa mediterana bude sačuvan zimi od niskih temperatura a leti od visokih vrućina i vetrova.

Ponosna na svoju baštu pustila nas je da malo zavirimo i prošetamo po njoj i okom kamere zabeležimo ove nesvakidašnje kadrove vredne poštovanja i pažnje.

Pored biljnih vrsta ova bašta ima i po neku životinjsku koje su upravo u ovom dvorištu našle spas. O njima više reči nekom drugom prilikom, tačnije od marta 2021. godine kada kreće nova cvetna sezona.

Comments powered by CComment