Gruja Petrol

ŽITIŠTE: Najbrojniji Trivunovići, slede Petrovići, Nikolići...

Najčešća ženska imena na teritoriji Srednjobanatskog okruga, i to od 1940. godine, pa i malo ranije, do poslednjeg popisa, su Marija, Milica, Jelena, Mirjana i Dragana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pre 80 i više godina roditelji su svojoj ženskoj deci najčešće nadevali imena Marija, Ana, Milica, Danica i Nada. Neka od tih imena ostala su popularna i u 21. veku, ali su svoje mesto u prvih pet mesta našle i Jovana, Jelena, Katarina i Anđela.

Što se tiče muške dece, na teritoriji srednjeg Banata najčešća imena u poslednjih sto godina su Dragan, Milan, Nikola, Aleksandar i Zoran. Isto je i sa Zrenjaninom i Sečnjom, samo su različita mesta u redosledu. U Novoj Crnji u prvih pet najčešćih imena je i Jožef, u Žitištu na petom mestu je Ištvan, a u Novom Bečeju Ivan.

U Srednjobanatskom okrugu najčešća prezimena su Nikolić, Popov, Petrović, Jovanović i Radu. U Zrenjaninu u prvih pet su ista prezimena, samo je malo drugačiji raspored. U Žitištu su najbrojniji Trivunovići, a slede Petrovići, Nikolići, Kovači i Kovačevići. U Novom Bečeju najbrojniji su Popovi, pa Stojkovi, Stanaćevi, Barbuli i Lalići.

U Sečnju, pak, najviše je Nikolića, ali u prvih pet su i Petrovići, Novakovići, Miloševići i Babići. U Novoj Crnji u prvih pet su Petrovići, Lakatuši, Nikolini, Popovići i Todori.   

 

Comments powered by CComment