Gruja Petrol

Park u Žitištu ulepšavaju dvoje meštana dobre volje

ŽITIŠTE: Da promene dolaze od nas samih, a da se mogu desiti bilo kad i bilo gde, dokazuje i žiteljka banatske varošice Žitište Milena Radlovački, koja već nekoliko nedelja, kad god ima priliku, mic-po-mic sređuje staze u javnom parku.

Kako kaže, nimalo joj ne pada teško da zarani ujutru pre no što upekne zvezda, ali i pre nego što se ostali meštani probude, te u miru i uz cvrkut ptica s motičicom i metlom u rukama čisti stare zapuštene puteljke.
- Toliko volim ovaj naš park da mi je žao što neke staze izgledaju kao da nestaju - kaže nam vredna Žitištanka koja je do sada uredila oko 200 metara pločnika. - Svaki dan prolazim kroz naš park, odrasla sam u njemu i pamtim kad su sve staze bile nove. Prošle godine su komunalci uradili jedan deo koji je sad uredan, pa onda ostale stazice baš otužno izgledaju.

Čupkajući korov iz svake pukotine, čisteći zemlju sa betona i sređujući ivičnjake, čak i te staze stare 40-ak godina izgledaju sveže i uredno, što se jasno vidi na priloženim fotografijama. I sad, kako vreme dalje odmiče, lakše joj je da održava park tako što, s vremena na vreme, počisti popadale grančice i nabacanu zemlju s pločnika koja se tu nađe mahom zbog nemarnih krtica koje ne biraju gde će da se razbaškare.
- Nisam jedina koja se trudi oko naše oaze. Jedan divan čovek Dušan Živković već godinama brine o parku, sadi drveće, redovno ga zaliva i vodi računa o njemu - dodaje naša sagovornica. - Naravno da bi bilo lepo da nas ima više, da se i dalje okupljamo i zajedno radimo ovakve stvari kao na radnim akcijama po Jugoslaviji, ali ja sam srećna i što sama mogu da postignem ono što sam zamislila.

Izvor: dnevnik.rs

Comments powered by CComment