Gruja Petrol

Pokretni mamograf stiže u opštinu Žitište

U petak 28. feburara, u Centru za prekograničnu saradnju (sala iznad biblioteke) u Žitištu održano je predavanje na temu "Preventivni mamografski pregledi" zahvaljujući saradnji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Doma zdravlja Žitište.

Na ovom predavanju odazvao se veliki broj zainteresovanih sugrađanki od 40 do 64 godine, gde je bilo omogućeno i prijavljivanje za besplatne mamografske preglede.

Svim prisutnima obratila se dr Snežana Bojanić Stojić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, kao i dr Zdravko Ždrale, direktor Doma zdravlja Žitište dr Dojnel Kitaresku i Jelena Travar Miljević.

Snimanje dojki pokretnim mamografom će se u opštini Žitište obaljati stručni tim Kliničkog centra Vojvodine počev od 9. marta.

Koliko je rana dijagnostika značajna u lečenju govori činjenica da je svaki tumor otkrivenna vreme izlečiv. Ipak, poražavajući podaci svedoče da u Srbiji svaka dvanaesta ženaoboli od tumora dojke.

To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svakegodine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4600 novoobolelih. Mamografija je najznačajnija dijagnostička metoda u ranom otkrivanju tumora dojke.

Projekat Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade “Prva mamografija”obuhvatiće 11 opština u Vojvodini, a pokretni mamograf obići će mesta koja su najudaljenija od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje.

Comments powered by CComment