Gruja Petrol

Smanjenje broja nezaposlenih u Žitištu

U prethodnoj godini nastavljen je trend smanjenja nezaposlenih lica na području Srednjobanatskog okruga i prema evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje na kraju 2019. godine bilo je 10.177 lica koja su tražila zaposlenje. Od toga je u Zrenjaninu 4.963 lica dok je u Žitištu 1.370 lica saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Ostvarene rezultate u protekloj godini i planove zapošljavanja u 2020. godini Filijale Zrenjanin NSZ, grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga, prezentovali su načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktorka Filijale NSZ Zrenjanin Tatjana Mijatović i predstavnici opština Žitište, Sečanj i Nova Crnja.

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević rekla je da broj nezaposlenih na teritoriji okruga u konstantnom opadanju i da je u srednjem Banatu započeta realizacija velikog investicionog ciklusa, čiji je pokretač i nosilac Grad Zrenjanin.
- Dolaskom novih investitora i proširivanjem postojećih kapaciteta, svakako i jačanjem domaćih privrednika, smanjenje nezaposlenosti prisutno je iz godine u godinu. Primera radi, 2014. godine stopa nezaposlenosti u srednjem Banatu bila je 21, 2015. godine 15,2, 2017. godine 14,3, a 2018. godine 9,5, što je bilo ispod republičkog proseka koji je iznosio 12,7 - istakla je načelnica Vučurević.

Podaci koje je prezentovala direktorka Mijatović govore da je broj nezaposlenih u protekloj godini smanjen u svim opštinama Srednjobanatskog okruga, a procentualno najviše u opštinama Žitište i Novi Bečej.
- Tokom prošle godine imali smo tri izvora finansiranja za mere aktivne politike zapošljavanja, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, a naše mere aktivne politike zapošljavanja pratilo je i koristilo preko 70 novih poslodavaca. Održali smo dva sajma zapošljavanja, u Zrenjaninu i Žitištu, na kojima je 379 lica našlo posao, 62 lica koristilo je program stručne prakse, a preko 200 lica uključeno je u programe pripravnika, sticanja praktičnih znanja, za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica, u obuke za tržište rada i obuke na zahtev poslodavca, kao i u javne radove. Broj prijavljenih slobodnih radnih mesta u Zrenjaninu iznosio je oko 2.500 - iznela je podatke o zapošljavanju direktorka Mijatović.


Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je da se, posle niza godina, može reći da tema nezaposlenosti više nije najvažnija u gradu Zrenjaninu, i da je evidentno da će u budućem periodu to biti još manje.
- U protekle četiri godine u Zrenjaninu je otvoreno više od 5.000 radnih mesta, a još oko 2-3 hiljade radnih mesta biće otvoreno u narednom periodu, kroz investicije koje su potpisane i čija je realizacija u toku. Broj nezaposlenih lica je varirao u toku prošle godine, a raduju nas i činjenice da pojedine kompanije i poslodavci smanjuju broj lica koje rade preko agencija i primaju ih na stalno zaposlenje. To je važno i zbog kreditne sposobnosti zaposlenih - rekao je Radišić i dodao da najveći investitor, “Linglong”, sa kooperantima, planira zapošljavanje do 2.000 radnika, ali da je isto tako značajno i što postojeći poslodavci proširuju obim proizvodnje i broj zaposlenih, kao i da obezbeđuju prevoz za radnike i do naseljenih mesta na teritoriji grada, ali i susednih opština.

Comments powered by CComment