Gruja Petrol

Učenici i nastavnici OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta na međunarodnoj izložbi u Zrenjaninu

Juče je u u prisustvu zamenika šefa misije Ambasade Švedske, gospodina Joachima Waerna otvorena međunarodna izložbu Raul Valenberg "Za mene nije postojao drugačiji izbor" u Kulturnom centru Zrenjanina. Na otvaranju su bili pored učenika osnovne škole iz Žitišta i učenici iz Zrenjanina.

HUMANISTA I ČOVEK KOJI JE SPASAO NA DESETINE HILJADA JEVREJA U MAĐARSKOJ.

Raul Valenberg, kojem je posvećena izložba, bio je ugledni švedski diplomata, ustvari uspešni biznismen i humanista, koji se kada je Drugi svetski rat počeo, zadesio u Mađarskoj i na predlog Amerike i Engleske, prihvatio poziv vlade Švedske, da se bavi diplomatijom i pomaže ljjudima koje su proganjali nacisti.

Raul je plaćajući silan novac vadio Jevreje već spakovane u specijalne vagone kojima su prevoženi u koncentracione logore, a pravio je lažne pasoše, na osnovu kojih su išli u Švedsku i na taj način spasao nekoliko desetina hiljada od Holokausta i masovnog istrebljenja u logoru Aušvic-Birkenau.

Prema zvaničnim podacima, samo u periodu od 15.maja do 8.jula 1944. godine iz Mađarske je put Aušvica otišlo oko 150 vozova sa 437 hiljada Jevreja, a za osam narednih nedelja više od polovine tih ljudi je masovno pogubljeno.

Međunarodni projekat "Raul Valenberg- Budi nosilac promene" podrazumeva radionice sa učenicima osnovnih škola i ustanovama kulture u sedam gradova u Srbiji, Beogradu, Žitištu, Zrenjaninu, Bečeju, Kragujevcu, Smederevu i Šapcu.

Pored izložbe, projekat obuhvata radionice sa učenicima koje imaju za cilj da osnaže mlade da u sebi prepoznaju i osnaže prave vrednosti, humanost, kritičko mišljenje i hrabrost i da svojim primerom budu nosioci pozitivnih promena.

IZLOŽBA SAMO DEO PROJEKTA

Izložba će biti otvorena do 14. februara 2020. godine i ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane da je posete.

Comments powered by CComment