Gruja Petrol

Biblioteka ''Branko Radičević'' na Minisajmu srpske knjige u Temišvaru

Biblioteka „Branko Radičević“ je i ove godine učestvovala na MINISAJMU SRPSKE KNjIGE u Temišvaru, 28 i 29. novembra i predstavila je publikacije objavljenim tokom ove godine, ali i naslove objavljene prethodnih godina.

Na Minisajmu srpske knjige su izlagali eminentni srpski izdavači: Agora, Službeni glasnik, Matica srpska, Udruženje književnika Srbije, Filip Višnjić, Prometej, Srpska reč, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Velikog Gradišta, Muzej knjige Adligat, Arhiv Vojvodine, Riznica iz Kragujevca, Libertatea iz Pančeva, Radionica Venclović iz Budimpešte, i domaćin, Savez Srba iz Rumunije. Biblioteka „Branko Radičević“ je počastvovana što već pet godina učestvuje na MINISJMU SRPSKE KNjIGE i što deo je izuzetne kulturne manifestacije koju je 14. putorganizovao Savez Srba u Rumuniji. Sve knjige koje su bile izložene na sajmu, Biblioteka je poklonila biblioteci u Čeneju.

Program ovogodišnjeg MINISAJMA je bio bogat i sardžajan.Prisutne je pozdravio počasni predsednik Saveza Srba, Slavomir Gvozdenović. Besedili su Petar Arbutina, urednik izdavačke delatnosti „Službenog glasnika“ i Goran Mrakić, direktor izdavačke delatnosti SSR, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru, i ambasador Republike Srpske u Rumuniji.

Na sajmu su predstavljene tri vredne knjige: Stoleće zaborava, Pavla Stanojevića u izdanju Arhiva Vojvodine, dvojezično izdanje pesničke zbirke na srpskom i rumunskom jezikuU istom ogledalu, koje su objavile Matica srpska Novi Sad i Brumar iz Temišvara, i antologijaOtkrivanje Srba Slavomira Gvozdenovića i Svetislava Madžarevića u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i Riznice iz Kragujevca.

U nastavku programa je održano srpsko –rumunsko književno veče na kojoj su svoje stihove i aforizme govorili gosti iz Srbije i domaćini, na srpskom i rumunskom jeziku.

U petak, 29. novembra, sajam su organizovano posetili učenici i profesori srpske gimanzije, koje su svojim pesmama i aforizmima pozdravili pesnici i aforističari iz Srbije i Temišvara.

Comments powered by CComment