Gruja Petrol

Aktuelna dešavanja u opštini Žitište

U petak 1. novembra u Maloj sali zgrade Opštinske uprave Žitište održana je konferencija za novinare koju je organizovao predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević zajedno sa svojim saradnicima.

Teme koje su pomenute na ovoj konferenciji su najznačajniji projekti koje realizuje Opština Žitište u 2019. godini, kao i aktuelna dešavanja oko prevoza učenika i prodaje odmarališta u Bijeloj.

U uvodnom delu predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević sve prisutne informisao je o značajnim investicijama koje se realizuju u ovom momentu. Svakako najznačajnije od tih investicija su rekonstrucija vodovodne mreže odnosno zamena azbestnih cevi u Česteregu i Ravnom Topolovcu u iznosu od 131 milion dinara. U toku je i igradnja priključaka za kanalizaciju u naseljenom mestu Žitište sa ukupnom vrednosti radova od 54 miliona dinara.

Investicije koje su još pomenute su i sanacija Doma kulture u Banatskom Karađorđevu u vrednosti od 22 miliona dinara i zgrade Mesne kancelarije u Torku u vrednosti od 16 miliona dinara zatim rekonstrukcija atarskih puteva u Srpskom Itebeju, Česteregu, Banatskom Dvoru i Ravnom Topolovcu u vrednosti od 12 miliona dinara.

Što se tiče putne infrastrukture najznačajnija je investicija u Srpskom Itebeju gde se vrši rehabilitacija pet ulica u vrednosti od 20 miliona dinara.

Ostale ali ne i manje značajne investicije su dobijanje ultrazvučnog aparata putem konkursa kompanije NIS u vrednosti od 3,9 milona dinara, zatim završetak radova na izgradnji kapela u Međi i Česteregu, realizacija projekta "Moj vrtić - moje čuvalište" sa odzivom dece od 300% više nego što je planirano, izgradnja tranfer-stanice sa reciklažnim dvorištem u Banatskom Dvoru, izgradnja radne zone u Žitištu kao i investiranje u objekat kotlarnice u osnovnoj školi u Međi.

Ukupan vrednost investicija u 2019. godini iznosi 270 miliona dinara

U nastavku dotaknute su i trenutne aktuelne teme oko prevoza učenika. "Raskinuli smo ugovor sa firmom "Banat trans" zbog neispunjavanja obaveza, loše usluge i činjenicom da su đaci iz pojedinih sela u žitištanskoj opštini, vrlo često ostajali bez prevoza do svojih škola u Zrenjaninu. Skupštinskom odlukom na poslednjoj sednici Skupštine opštine Žitište izglasano je i dalje finansiranje troškova prevoza učenika do Zrenjanina. Ne ometamo da i dalje firma "Banat trans" vrši prevoz učenika ali mi želimo da poboljšamo prevoz svih naših građana da budu zadovoljni saobraćajnom komunikacijom sa Zrenjaninom." - istakao je Vučurević

Vučurević je istovremeno naglasio da je u interesu opštine, da se obezbedi bar 5-6 linijskih veza do Zrenjanina, a da su do sada, na primer žitelji sela Međa, Hetin i Torda, do grada imali samo tri linijska polaska dnevno, uz konstataciju da vikendom i tokom letnjeg raspusta autobusi ove kompanije, do pomenutih mesta, nisu saobraćali.

Lokalna samouprava u Žitištu, reagovala je na nezadovoljstvo građana i raskinula ugovor sa „Banat transom“ , a u narednom periodu odlučiće šta i kako dalje, tj. da li će biti potpisan ugovor sa nekim drugim, odgovornijim prevoznikom. Do tada, kako je istakao Vučurević, umesto da novac daju „Banat transu“ dobijaće ga učenici.

Istovremeno, prvi čovek opštine Žitište, pokrenuo je još jednom, ovih dana aktuelnu temu o prodaji opštinskog odmarališta u Bijeloj, u Crnoj Gori. Što se tiče prodaje odmarališta u Bijeloj predsednik je istakao da je 2015. godine uknjiženo vlasništo ovog odmarališta u imovinu Opštine Žitište a do tada je bilo vlasništvo Republike Srbije dok je Predškolska ustanova Žitište bila korisnik. "Odlučili smo se na postupak prodaje ovog objekta, prvobitna procena je bila 390000 evra pa smo morali da angažujemo privatnog procenitelja i trenutna početna cena ovog objekta iznosi 674500 evra. Da ne bude zabune Opština Žitište će i dalje negovati koncept nagrađivanja učenika i sportista i svi oni će i dalje moći da idu na letovanje u ovo odmaralište, ali moramo da istaknemo i to da je i do sada Opština plaćala usluge boravka svih korisnika. Cena zakupa koja je do sada bila je mala oko 9000 evra i sa troškovima koji idu uz ovo odmaralište to jednostavno nije više rentabilno." - kaže predsednik opštine Žitište.

Na pitanja novinara oko situacije o požarima na teritoriji Opštine rečeno je da su požari u odnosu na proteklu godinu u manjem obimu zahvaljujući zajedničkoj akciji poljočuvarske službe i policije koji su u par akcija sprečili neželjena paljenja a isto tako pokrenuti su i krivični postupci protiv lica koja su zatačena prilikom paljenja.

Za kraj konferencije spomenuti su i planovi za 2020. godinu a u prvom planu su svakako veći obim investicija i poboljšanje učeničkog i studentskog standarda.

Comments powered by CComment