Gruja Petrol

Saša Stojanović, direktor kompanije ''Premium čiken'' predstavio ambiciozne planove

Tragom uspeha nekadašnjeg giganta „Agroživa“, posrnulog u smutnim vremenima tranzicije,  sigurnim koracima putanju je nastavila kompanija „Premium čiken“ iz Žitišta, koja posluje u okviru grupacije „Biftek“ iz Niša, u okviru koje posluje i „Big bul“ iz Bačinaca.

BUDUĆNOST JE U MALIM PORODIČNIM FARMAMA

Kao jedan od najvećih poreskih obveznika na teritoriji male i nedovoljno razvijene srednjobanatske opštine, kompanija na čijem čelu je Nišlija Saša Stojanović, zapošljava 285 radnika i indirektno od nje živi oko 370 porodica, koje su mali koperanti i vlasnici pilićarskih farmi u Torku, Česteregu, Srpskom Itebeju i ostalim mestima u okolini Žitišta.

"U sistemu ukupno zapošljavamo 2 hiljade radnika, imamo 150 maloprodajnih objekata širom Srbije, četiri klanice, a ovde u Žitištu je centar proizvodnje pilećeg mesa i imamo zaista ambiciozne planove da proširimo i uložimo u proizvodnju i takozvane male farme do 10 hiljada brojlera po turnusu" – kaže za Saša Stojanović, uz napomenu da je jedan od ciljeva da se sajam živinarstva sa Tare, vrati u epicentar, Žitište.

Grupacija „Biftek“ iz Niša, u januaru 2017. godine kupila je iz stečaja propalu firmu, sa lošim imidžom, ali uz velike muke, trud i ulaganja, krenulo se iz početka i trenutno, dnevno se kolje 30 hiljada grla, uz težnju da se ta brojka još poveća, uz nova zaposlenja i ulaganja u proizvodnju, logistiku, marketing i komercijalu.

Veliki je broj radnika, skoro 50 posto, koji imaju iskustvo, jer su radili u nekadašnjem „Agroživu“  iz Žitišta i okolnih mesta i to je veliki zalog, kompanije koja želi da u narednom periodu zapošljava još mlade radne snage, da osim tri postojeće radnje u Žitištu, Sečnju i Zrenjaninu, do kraja 2020. godine ima ukupno 40 prodajnih objekata.

"Pripremamo skoro otvaranje prodavnica u mestu Ečka i dve u Zrenjaninu, u naselju Bagljaš i na Novoj pijaci, čime bismo zaokružili sistem i ostvarili plan za ovu godinu, uz naravno međunrodni IFS standard, koji posedujemo" – dodaje Saša Stojanović, ponosno ističući strategiju razvoja kompanije, koju u budućnosti čine nove mini, porodične farme, kapaciteta 5 do 10 hiljada brojlera po turnusu.

LIDL PARTNER OD POVERENJA

Kompanija „Premium čiken“ jedini je snabdevač Lidla pilećim mesom, na tlu Srbije, a  upravo zahvaljujući pomenutom međunarodnom sertifikatu o visokom standardu proizvodnje iz Žitišta put Lidlovih prodajnih objekata, svakodnevno se isporuči 15 do 20 tona svećeg pilećeg mesa, uz strogu kontrolu Lidlovih stručnjaka.  

NOVA VELIKA FARMA U TORKU

Pored tri postojeće velike farme u Dobrici, Žitištu i Zrenjaninu, koje po turnusu na tržište izbace oko 200 hiljada pilića, u planu je skoro otvaranje nove farme u selu Torak, gde će se takođe proizvoditi isti broj brojlera, sa pet do šest turnisa godišnje.

SOPSTVENA INKUBATORSKA STANICA OGROMAN ZALOG

Miloš Nedeljković, tehniučki direktor kompanije „Premium čiken“ i nekadašnji kadar „Agroživa“ , naglasio je značaj sopstvene inkubatorske stanice, sa hibridima jednodnevnih pilića po najsavremenijim svetskim standardima.

"Plan je ambiciozan, ali i realan, želimo da proizvodnju sa sadašnjih milion i 200 hiljada brojlera, skoro udvostručimo i dostignemo proizvodnju od dva miliona brojlera" – naglasio je Miloš Nedeljković.

MINI PORODIČNE FARME PO BANATU

Uz velike živinarske farme, budućnost ove grane stočarske proizvodnje leži u malim, porodičnim mini pilićarskim farmama, i u kompaniji „Premium čiken“ apeluju na sve koji žele da se oprobaju i pokrenu mini farme na području Banata.

Tekst: Bogoljub Grujić

 

Comments powered by CComment