Gruja Petrol

Mrkšićevi salaši u Srpskom Itebeju prave hleb koji je srpsku vojsku sačuvao od gladi

Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije obeležava 15. septembar kao svoj dan, a ove godine je poseban jubilej - sto godina od osnivanja organizacije.

Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina je povodom ovog jubileja pokrenula akciju da lokalni pekari peku tain – srpski vojnički hleb koji se koristio pre i za vreme Prvog svetskog rata. Ovaj hleb jednostavnog sastava i danas može da se umesi po originalnom receptu.

Od mešavine raženog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto peče se hleb koji je sačuvao od gladi srpsku vojsku za vreme oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918. Tain na turskom znači sledovanje. Svaki vojnik je dobijao po 800 grama dnevno. Da se i danas može napraviti po starom receptu pokazali su u pekari “Mrkšićevi salaši” u Srpskom Itebeju.

“Ovaj hleb je poseban zato što ne sadrži aditive i konzervanse već prirodno kiselo testo koje mu daje svežinu i koje je ustvari najvažniji sastojak ovog hleba. Prilikom pečenja bio je cilj dobiti što jaču koricu kako bi se duže sačuvala svežina” kaže Biljana Katić, tehnolog pekare “Mrkšićevi salaši”.

Ideja da se peče tain potekla je iz Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanina, koji su na ovaj način želeli da obeleže 100 godina Udruženja, koje je osnovano na prvu godišnjicu proboja Solunskog fronta. Za tadašnje njegove članove tain je bio svetinja.

Foto i tekst: Mile Novaković.


Comments powered by CComment