Gruja Petrol

Zlatne ruke Anke Paskaš za rakiju od zove

Meštanka Banatskog Karađorđeva, Anka Paskaš (84), majka troje dece i baka troje unučadi i jednog praunučeta, ceo zivot je provela radeći oko poljoprivrede, baveći se stočarstvom i proizvodnjom sira.

Ankina ljubav prema poslu se ni danas ne smanjuje pa tako se već 10 godina bavi proizvodnjom rakije ali i prozvodnjom metli za čišćenje koje prodaje na pijaci.

Anka u svom velikom domaćinstvu proizvodi rakije od jabuke, višnje, kruške, kajsije, ali i razne likere i lekovite rakije. Ono što je ističe od drugih proizvođača rakija je da Anka proizvodi rakiju od zove, koja se dobija na dosta teži način nego ostale rakije.

Taj mukotrpan rad podrazumeva branje crnih bobica kada zova sazri, zatim se otvara bobica po bobica, redovno se meša, a u samoj proizvodnji se dodaju kvasac i voda procentualno. Kada je već za pečenje, kao i drugo voće, mora da se izabere tačno u dan koji će biti dan za pečenje.

Da bi proizvodnja bila kvalitetna rakija od zove je poslata na Institut nekoliko puta, a prošle godine je dobijen i sertifikat za kvalitet.

Anka je sa rakijama do sad osvajala nekoliko medalja na raznim takmičenjima a nova je i zlatna medalja i diploma koju je osvojila na ovogodišnjem 2. Festivalu rakije u okviru Pile festa u Žitištu a samo dan nakon učešća na takmičenju Anka je pekla i novu rakiju od zove.

Za kraj ostaje nam da poželimo Anki da je i dalje služi zdravlje i da i dalje bude uspešna u svojim aktivnostima.

Comments powered by CComment