Gruja Petrol

Dragan Šijan iz Žitišta neguje cvetni vrt, ukrasno bilje i životinje

Dragan Šijan iz Žitišta razvio je svoju ljubav prema cveću još u ranoj mladosti. Godinama je kupovao i gajio saksijsko cveće, a onda se rodila ideja o formiranju sopstvenog vrta.

Vrt je kreirao prema svojim željama i osećaju – nije imao model na koji bi se ugledao. Prvo vrtno cveće koje je pozasadio bile su ruže, kojih i danas ima najviše, iako je njegov vrt bogat sa preko 400 vrsta raznih porodica cveća iz nekoliko desetina zemalja.

Da je strastveni ljubitelj botanike, govori i vreme i strpljenje da se svemu ovome posveti. Dragan se bavi i reprodukcijom vrsta koje poseduje, kao i samostalnom proizvodnjom humusa, potrebnog za đubrenje sadnica. Zahvaljujući svemu tome, njegov vrt je živopisan tokom cele godine, mada on sam kaže da je ipak najlepši u maju, kada je cvetanje intenzivno i kada ima najviše boja.

''Slažem se da briga o biljkama zahteva puno uloženog vremena, ali ja to ne doživljavam kao obavezu, već kao preveliko zadovoljstvo.'' istakao je Dragan.

Osim raznovrsnih biljaka Dragan na svom imanju poseduje vočnjak sa raznim kulturama specificnim za ovo podneblje. U svom posedu ima i jezero, koje okružuje ukrasno bilje, a u kojem gaji razne vrste ribe. Ono što još ističe Draganov vrt su životinje kao što su paunovi, fazani, feniks kokoši, vijetnamsko prase, i razne vrste ptica poput papagaja i golubova.

Draganova najveća ljubav je njegov vrt, a najlepši cvet u tom vrtu, prema njegovim rečima je njegova supruga, Jadranka.


Comments powered by CComment