Gruja Petrol

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš u poseti Žitištu

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Mihalj Njilaš posetio je u petak 7. juna Žitište, kako bi sagledao saradnju između opštine i sekretarijata na čijem je čelu. U okvir posete konstatovano je da je od 2016. godine do danas putem mnogobrojnih konkursa opštini, ustanovama i organizacijama na teritoriji ove opštine sekretarijat obezbedio nešto više od 39 miliona dinara.

„U poslednje tri godine obezbedili smo oko 35 miliona dinara za unapređivanje obrazovanja, što podrazumeva finansiranje adaptacije vaspitno-obrazovnih ustanova, programa i projekata za stručno usavršavanje nastavnog kadra, kao i prevoz učenika do i od škola. Ostala četiri miliona dinara izdvojeno je za rad udruženja nacionalnih manjina, za projekte očuvanja međunacionalne tolerancije, kao i za omogućavanje službene upotrebe jezika. Verujem da će opština i ubuduće uspešno konkurisati kod našeg sekretarijata, a pokrajina će zajedno s lokalnom samoupravom i republikom istrajati u tome da pomogne.” – izjavio je Njilaš.

Pokrajinski sekretar se u okviru svoje posete prvo sastao sa predsednikom opštine Mitrom Vučurevićem i njegovim saradnicima, nakon čega je razgovarao i s direktoricama vaspitno-obrazovnih ustanova s teritorije Žitište.

„Podrška pokrajinskog sekretarijata je od izuzetnog značaja za našu opštinu. Tokom ove trogodišnje saradnje uspeli smo dosta toga da uradimo. I dalje postoje oblasti u koje treba ulagati, što znači da ćemo nastaviti s konkurisanjem. Opština je ove godine obezbedila po devet stotina dinara za svakog malog maturanta, kako bismo subvencionisali njihovo učešće na banketu. Pored toga, nastavljamo i s tradicijom nagrađivanja najboljih đaka. Oko pedesetoro njih je i ove godine steklo pravo na besplatno letovanje u Crnoj Gori. Za njih smo obezbedili i skroman džeparac tokom boravka.”

Direktorice vaspitno-obrazovnih škola pohvalile su saradnju s lokalnom samoupravom i istakle značaj stručnog usavršavanja koje je omogućeno nastavnom kadru. Njilaš je nakon sastanka s njima zaključio:

„Uverio sam se u to da stručni kadar obavlja vaspitno-obrazovni rad kvalitetno i adekvatno, o čemu upravo svedoče nagrade i rezultati koje deca ostvaruju na republičkim takmičenjima. S ponosom mogu da kažem da je to rezultat našeg zajedničkog delovanja i rada.”

Pokrajinski sekretar je u pratnji predsednika opštine Mitra Vučurevića i predsednika mesne zajednice Torda Janoša Dobaija posetio Osnovnu školu „Adi Endre” u Tordi, Predškolsku ustanovu „Desanka Maksimović” u Banatskom Кarađorđevu i Osnovnu školu „Miloš Crnjanski” u Srpskom Itebeju.

 

Comments powered by CComment