Gruja Petrol

Svetosavske svečanosti u Srpskom Itebeju

Povodom 800 godina postojanja Srpskog Itebeja i 250 godina postojanja crkve u tom mestu Svetosavske svečanosti počele u u četvrtak 9 maja, večernjim bogosluženjem u 17 časova u hramu Svetog Save. U nastavku je održana duhovna akademija u sali restorana Mrkšićevi salaši.

Na temu Svetosavlja govorili su protojerej-stavrofor Dragomir Sando, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, nastojatenj manastira Velika Remeta, otac Stefan, i profesor Goran Piljak, istoričar uz učešće dečijeg crkvenog hora.

Na sam dan praznika 10 maja, Sveta Liturgija je počela u 9 časova. Evharistijskim sobranjem načalstvovao je, otac Stefan, nastojatelj manastira Velika Remeta uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva žitištanskog.  Кum-domaćin hramovne slave bio je Vojislav Mrkšić sa porodicom. Svečani slavski ručak služen je u restoranu Mrkšićevi salaši.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save i Svetog Simeona u Srpkom Itebeju ove godine obeležava 250 godina postojanja i u tu čast je izdata publikacija o crkvi i o samom mestu koju su pripremili sveštenik Savo Majstorović, Dušan Milićev u pomoć Mrkšićevih salaša.

Comments powered by CComment