Gruja Petrol

Samostalna izložba autora Nenada Stojkova - Moj Banat

U Domu kulture Vlada Divljan, 23 - eg ovog meseca, upriličena je prva, u punom smislu, samostalna izložba, već afirmisanog poslenika na polju likovne i multimedijalno izražajne kulture.

Tematska zadatost same kompozicije likovnih radova se preklapa sa autorovom svagdašnjom impresijom nesputane razigranosti motiva i kolorita koje sobom oličava osebujnost banatske ravnice. Nenad, sam budući starinom Banaćanin, u živim predelima i živopisnim likovima Banata, uvek iznova pronalazi inspiraciju. Rečju, njemu se vraća kao prvoj ljubavi.

Što se tiče oficijelnog dela, sadržajan prateći program su upriličili mnogobrojni učesnici. Program je vodila Jelena Ovuka. Muzičku podlogu zaslužnu za formiranje prijatne atmosfere i sve ređe viđane kulturne klime, sačinili su raznorodni izvođači. Počev od Živojina Velimirovića, profesora na Novosadskoj akademiji, onda Jelena Miljević,dirigent fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu i Sara Savović,student fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu,preko Marka Кačarevića, predstavnika poznatog sastava Srpski pravoslavni pojci, zaključno sa crepajačkim bendom Ded mandejs, koji je, doneo prijatni štimung i drugačiju notu. Sa strane esnafa, stručno slovo i zvanično proglašenje otvorenosti izložbe, kazala je Jarmila Ćendić, istoričar umetnosti.

Naposletku, a zapravo kao uvodničar, proizneo je kratak, nadasve topli govor, Nenadov nastavnik likovne umetnosti, Slavoljub Jovanović, magistar slikarstva, evocirajući uspomene na likovne početke svoga učenika, sa osvrtom na njegov evolutivni put i dosadašnja dostignuća. Svoje vrste kuriozum je prisećanje nastavnikovo na prvo izlaganje Nenadovo u spotskom centru Šumice, još u gotovo detinjem dobu, kome je, tada kao i sada prethodila njegova reč. Za svaku nadu i ohrabrenje događajima ovakve vrste, jeste poseta u gotovo rekordnom broju, sa obzirom na kapacitet prostora, koji je jedva bio kadar da primi sve poštovaoce i znatiželjnike univerzalnog jezika, što, sliikarstvo pretenduje da bude.

Nenad Stojkov je redovan učesnik Likovne kolonije koja se organizuje na teritoriji opštine Žitište, a inspiraciju da slika teme sa banatskim motivima dobio je provodeći letnje raspute u Banatskom Dvoru.

Direktor centra za kulturu Vlada Divljan izjavio je da Nenadova izložba je dokaz da je moderno biti kulturan. Popularnost i posećenost izložbe daje polet mladim ljudima da kroz umetnost mogu da se iskažu i prikažu u javnosti na jedan pristojan način.Drago nam je da jedan mladi Palilulac može da se afirmiše svojim radovima.To je naše krajnje opredeljenje da mladim talentima pružimo šansu.

Comments powered by CComment