Gruja Petrol

Redovna akcija davalaštva krvi

Danas je u organizaciji Crvenog krsta Žitište, a u realizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, održana redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u školi u Žitiištu.

Crveni krst je , kao jedini ovlašćeni partner od strane Republike Srbije uspešno, kao i uvek do sada, organizovao ovu akciju upućivanjem pozivnica i plakatiranjem po naseljenom mestu. Akciji se odazvalo 27 dobrovoljnih davalaca od kojih je 25 dalo krv. Žitištani su i ovog puta iskazali svoju veliku humanost i time spasili mnoge živote, jer se od jedne jedinice krvi dobija  više derivata koji se kasnije koriste u bolnicama.

Crveni krst Žitište i dalje apeluje na sve zdrave građane iz naših sredina da se odazivaju ovakvim akcijama , odvoje pola sata svog vremena i time sačuvaju nečiji život. Dobrovoljno davalaštvo krvi je i dalje anoniman,  besplatan i iznad svega human čin, jer svega oko 3 % stanovništva spašava živote mnogo većem procentu naših građana. Složićete se svi da ovaj apel treba shvatiti krajnje odgovorno, jer se nikad ne zna kome će vaša krv spasiti život, saopštili su nam iz Crvenog krsta Žitište.

Ujedno koristimo priliku da se zahvalimo radnicima pošte Žitište koji sublagovremeno  podelili pozivnice za današnju akciju, kao i osoblju osnovne škole koje je omogućilo da se akcija održi u njihovim prostorijama kao i da najavimo sledeću akciju za oko 4 meseca, o čemu će svi biti blagovremeno obavešteni - piše u saopštenju Crvenog krsta Žitište.