Gruja Petrol

Najbolja rakija se proizvodi u Žitištu

Aleksandar Tucić iz Žitišta bavi se ozbiljno proizvodnjom rakije od pre nekoliko godina, uglavnom rakiju pravi za svoje potrebe i potrebe svojih prijatelje ali i za saradnike, rođake... Prvi put je učestvovao na takmičenju 2015. godine kada se iznenadio dobijenom bronzanom medaljom. Od tada redovno učestvuje na takmičenjima u Segedinu, Temerinu, Senti, Bačkoj Palanki…

Aleksandar tradicionalno peče rakije od šljive, jabuke, kajsije, dunje i kako kaže najekskluzivnija mu je rakija od višnje.

Međutim da se ne živi od stare slave Aleksandar je potvrdio pre par dana, tačnije 29. septembra na regionalnom takmičenju u Segedinu na kome su učestvovali takmičari iz Mađarske, Rumunije, Slovačke i Srbije i među 500 uzoraka osvojio je zlatnu medalju za rakiju od dunje, zlatnu medalju za rakiju od višnje, njegova rakija od kruške je osvojila srebro, takođe i od šljive i jabuke, a rakija od kajsije je osvojila braozanu medalju. Osvojio je i posebnu ocenu žirija za rakiju od kruške kao najbolja rakija festivala.

Ovog leta tačnije 6. jula nastupio je i na festivalu u okolini Segedina među 300 uzoraka gde je osvojio zlatnu mealju sa rakijom od kruške a interesantno je to da je ova rakija osvojila maksimalnih 20 poena, što je maksimalni broj poena koje rakija može da dobije. Takođe bio je i kategorijski pobednik.

Posebno interesantna je činjenica da je uspeo da organizuje i I festival rakije u Žitištu u okviru manifestacije Pile fest 2018 gde je izloženo 168 uzoraka koje je posetilo dosta takmičara kako iz naše opštine a tako i iz inostranstva.

Kao nagrada za sve uspehe Aleksandar je pozvan da bude predsednik žirija na II festivalu rakije koje će se održati 20. oktobra u Bačkoj Topoli. Na pitanje koji su kriterijumi za izbor najbolje rakije rekao nam je da su to svakako izgled i ukus same rakije.

Ujedno najavljuje i registraciju Udruženja proizvođača voća i rakija, kao regionalno udruženje na ovim prostorima. Kako kaže oko 100 članova trebalo bi da čini ovo udruženje gde će svaki član da doprinese svojim znanjem i iskustvom. Voleo bi sledeće godine da uz pomoć sponzora napravi još veći festival rakije u Žitištu, na kojima se planiraju i nagrade a svakako najveća nagrada je tradicionalni kazan za pečenje rakije za osvojeno prvo mesto.

Na fotografiji uzorci za takmičenje u Bačkoj Topoli gde će Aleksandar biti predsednik žirija.

 

Comments powered by CComment