Gruja Petrol

EKSKLUZIVNO! INTERVJU - KAKO ME JE SPOMENIK ROKIJU INSPIRISAO DA POČNEM DA PIŠEM SCENARIO

Iz Sjedinjenih Američkih Država nam se javlja Darko Lungulov reditelj i scenarista veoma uspešnog filma "Spomenik Majklu Džeksonu" u kom uloge tumače Boris Milivojević, Dragan Bjelogrlić, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Ljubomir Bandović...
Kako smo saznali da je podizanje spomenika u Žitištu uticalo da stvori film koji se baš danas pušta u Cincinnati, OH u USA pitali smo ga da li je bilo baš tako.

"Spomenik Rokiju u Žitištu direktno me je inspirisao da počnem da pišem scenario “Spomenik Majklu Džeksonu” 2009 godine, za moj film koji je premijeru imao 2014. na festivalu Karlovi Vary. Čak sam u toku istraživanja za film i pisanje lično došao u Žitište da vidim spomenik uživo i da popričam sa inicijatorima građenja spomenika. Tada sam takođe posetio i selo Među gde su građani želeli da podignu spomenik Džoniju Vajsmileru koji je tamo rođen. Oni su mi se požalili kao ih je Žitište “prestiglo” u ideji.
Voleo bih da jednog dana imam projekciju mog filma u Žitištu i vidim kako bi meštani reagovali na nju. Moja priča je potpuna fikcija i nema nikakve veze sa stvarnom pričom, ali bi mi svakao bilo intresantno i drago da vidim reakcije. Trenutno sam sa filmom “Spomenik Majklu Džeksonu” kao gost na naučnom na simpozijumu u Americi “Istočno evropski film posle završetka “Hladnog rata” i dosta se priča o ovde o uticaju ikona popularne kulture na nase živote u Istočnoj Evropi. Ja sam tokom razgovora spomenuo spomenik Rokiju u Žitištu" dodaje Darko.Inače Darko Lungulov je završio filmske studije na City College of New York.
Njegov debitantski igrani film Tamo i ovde je nakon premijere na Tribeka festivalu 2009. (Best New York Narrative
Award / Nagrada -Najbolja njujorška priča) uz odlične kritike u Hollywood Reporter-u, Variety-u, The New York Times-u osvojio još 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. Bio je u bioskopskoj distribuciji u: SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj i Grčkoj, a prava za prikazivanje prodata su u dvadesetjednoj zemlji.
FIPRESCI Srbija je proglasio Darka za najboljeg režisera 2009.
Spomenik Majklu Džeksonu, Darkov drugi igrani film, svetsku premijeru je imao u Karlovim Varima 2014. Osvojio je Eastern European Film Award na Santa Barbara festivalu, Grand Prix na Nashvile festivalu, Grand Prix - “Zlatnu Mimozu” za najbolji film u Herceg i mnoge druge nagrade. HBO Eastern Europe ga je otkupio za prikazivanje.
Darko je jedan od scenarista i konsultant režije na filmu Mirjane Karanović Dobra žena koji je svetsku premijeru imao na Sundance 2016. Kao jedan od scenarista Dobre Žene jedan od dobitnika nagrade "Mirko Kovač" za najbolji scenario za 2017 godinu.
Reditelj je TV serije Sumnjiva Lica (RTS 2016/ 2017) po motivima drama Branislava Nušića.
Poslednje dve i po godine snima dugometražni dogumentrani film YU GRUPA - Priča o bratstvu i jedinstvu čija se premijera očekuje u 2019.Nagrade za film Spomenik Majklu Džeksonu
Spomenik Majklu Džeksonu (2014)
Karlovy Vary – svetska premijera
Santa Barbara Festival - Eastern European Film Award
Nashville Int Festival - Grand Prix
 Nagrada i Nagrada za Najboljeg glumca

Herceg Novi Film Festival - Grand Prix “Zlatna mimoza”

Niš - Festival glumačkih ostvarenja - Gran prix „Naisa“za najbolje glumačko ostvarenje Borisu Milivojeviću

Festival du Film d’Europe Centrale et Orintale, Francuska - Grand Prix,
Monte Carlo Film Comedy Festival - Best Script Award
Voices Festival, Rusija - Best Script Award