Gruja Petrol

EKO ČESME SUVE U OPŠTINI ŽITIŠTE

U žitištanskim mesnim zajednicama od 2012. godine, zahvaljujući i finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, napravljeno je šest eko -česmi (u Žitištu, Srpskom i Novom Itebeju, Torku, Česteregu i Ravnom Topolovcu) dok je u Banatskom Višnjićevu „kućica” česme samo ozidana, ali iz Novog Sada nikad nisu stigle pare da se instaliraju neophodni filteri.

Osim stanovnika Banatskog Višnjićeva, vodu iz eko-česme nisu popili ni žitelji Srpskog Itebeja mada je ona ovde napravljena 2013. Slavine u Srpskom ali i Novom Itebeju su suve jer mesne zajednice, kao formalni investitori, nemaju papire o njihovoj gradnji pa one ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu.

Eko-česme u Žitištu, Česteregu i Ravnom Topolovcu su radile, ali su već pola godina i one suve. Pošto opštinskim budžetom taj izdatak nije predviđen, mesne zajednice nemaju novca da plate njihovo održavanje i kontrolu ispravnosti vode.

Ovo poslednje biće razlog da uskoro na duže vreme budu zavrnute i slavine česme u centru Torka. Pošto sve česme u ovoj Opštini filtriraju vodu iz sistema seoskog vodosnabdevanja, a o njenom kvalitetu i redovnom hlorisanju brine Javno preduzeće „Razvoj”, žitištansko rukovodstvo smatra da mesne zajednice održavanje česmi i kontrolu vode treba da plate „iz svog džepa”, pa makar u pomenutu svrhu morale da raspišu i samodoprinos.

Izvor: List Zrenjanin