Gruja Petrol

Sibirski brest - Više štete nego koristi

Sibirski brest je pre više od dvadeset godina na ovim prostorima posađen u velikom broju. Samo jedne godine na teritoriji opštine Žitište posađeno je više od 10.000 sadnica.

Jeftin u početku ali posle skup!

Sibiriski brest je najpogodniji za vetrozaštitne pojaseve i stručnjaci iz ove oblasti savetuju da je potrebno polako ući u njegovo uklanjanje.

Karakteristike sibirskog bresta je da dobro podnosi presađivanje, orezivanje, niske – visoke temperature, brzo raste, međutim, drvo je jako krto, krošnja je loše forme – suviše otvorena i nepravilnog oblika, često se razvija u pukotinama asfalta, izdiže trotoare i staze.

Takođe, zahteva neprekidno održavanje, zbog krtosti, ispod stabala često ima izlomljenih grada, invazivna je vrsta i potrebno je konstantno orezivanje.

Jedan profesor hortikulture u Americi - Univerziteta u Džordžiji je sibirski brest okarakterisao kao jedno od, ako ne i najgore drvo na svetu… Takođe, pregledom velikih evropskih rasadnika od kojih neki u asortimanu imaju 4000 vrsta sadnica sibirskog bresta uopšte nema!

Comments powered by CComment