Gruja Petrol

Uzgajivač pilića iz Česterega mora da plaća komšiji penale zbog neprijatnog mirisa

Nikola Kovačević iz Česterega poslednjih godina se bavi tovom pilića. Međutim, kako komšiji smetaju neprijatni mirisi iz objekta u kojem se pilići gaje, on je Nikolu tužio. Sud je vođen od 2015. godine, da bi nedavno dobio i epilog. Vlasnik objekta je u obavezi da plaća penale koji iznose 20.000 dinara dnevno.

„Sud traje od 2015. godine, a penale sam počeo da plaćam početkom ove godine. Do sada sam platio 1.700.000 dinara, a sada treba da platim još 2.720.000 dinara. Obrazloženje presude je da je to subjektivan osećaj komšije i da ja moram da platim jer njemu smetaju mirisi koje proizvode pilići. Bio sam kod predsednika suda u Zrenjaninu i on mi je rekao da bi, čak i ako srušim farmu, morao da plaćam penale. Stvarno ne znam kakva je moja pravna zaštita u svemu ovome. Ovo će da optereti proizvodnju toliko da uopšte više nema smisla da dalje radim. Ja ne mogu da zaradim i da se uopšte bavim ovim. Trenutno imam 10.500 pilića u tovu. Godišnje tu bude šest tura. Međutim, jedno vreme nisam ni držao piliće zbog toga što ne mogu da plaćam penale koji su dosuđeni“, kaže Nikola Kovačević iz Česterega.

VLASNIK IMA SVE DOZVOLE ZA RAD, ALI, IPAK, MORA DA PLAĆA PENALE

Vlasnik ovog objekta kaže da je sve radio po zakonu i da ima sve neophodne papire za postojanje ovog objekta i uzgoj pilića.

„Ja imam sve papire i sve dozvole, a ne mogu da radim pod ovim uslovima. Tu su dozvole za izgradnju, da ispunjavam sanitarne uslove, dozvole veterinarske, komunalne inspekcije. Sve sam radio po zakonu. Institut iz Novog Sada je radio ispitivanja koja su pokazala da su merenja dosta ispod graničnih vrednosti koja su dozvoljena za kvalitet vazduha. Sud to nije uvažio. Ni to, ni izjave svedoka da se to ne oseti. Čak nije uvažio ni dokaze da u jednom periodu nisam imao piliće na farmi. Moram da plaćam penale svaki dan bez obzira da li imam piliće ili ne“, objašnjava naš sagovornik.

„Obraćali smo se svim nadležnim ministarstvima i oni su nam rekli da im je to sve jako čudno i da im nije jasno kako je doneta takva presuda, ali da oni ništa ne mogu da urade, jer je sudstvo nezavisno. Mi planiramo da sve pravne lekove u državi iskoristimo. Ako to ne pomogne onda idemo u Strazbur, jer imamo sve papire i dozvole. Ne znam šta drugo da radimo. U zemlji su nam još na raspolaganju Ustavna žalba i zahtev za zaštitu zakonitosti. Razmišljali smo čak i da iselimo farmu ako bi to bilo ekonomski opravdano. Jedino je to način da se radi, ali pitanje je šta bi i tada bilo. I tamo bi neko mogao da dođe da kaže da mu smrdi i onda ni tamo ne bih mogao da radim. Mislio sam da pravim još jednu farmu, ali kako to da radim kad nemam pravnu sigurnost“, kaže Kovačević.

Višegodišnji sudski spor je značio nekoliko različitih presuda. Sud u Zrenjaninu je najpre presudio u korist tuženog, da bi Apelacioni sud doneo drugačiju presudu. U međuvremenu, uložene su i žalbe na izvršenje… Ipak, komšiji koji je tužio Kovačevića deo novca za penale je isplaćen, a za deo se čeka odluka suda.

OPŠTINA JE NADLEŽNA SAMO ZA IZDAVANJE DOZVOLA ZA GRADNJU

U lokalnoj samoupravi kažu da to za šta će se koristiti ekonomski objekat na selu ne ulazi u njihovu nadležnost.
„Nadležnost opštinske uprave kada su u pitanju farme za piliće je izdavanje građevinskih dozvola za farme. Farme se mogu graditi samo u vangrađevinskom rejonu. Kada je u pitanju ekonomski objekat za uzgoj živine, lokalna samouprva izdaje rešenje o izvođenju građevinskih radova. To su objekti koji imaju manje od 600 kvadrata. U tim objektima se može uzgajati živina u naseljenom mestu. Naša nadležnost se završava sa izdavanjem upotrebne dozvole ili rešenja za izvođenje građevinskih radova. A da li će vlasnik u objektu držati piliće ili neće i koji broj pilića će držati u tom objektu to nije u našoj nadležnosti“, objašnjava Mladen Ajduković iz Opštinske uprave Žitište.

Tuženi Nikola Kovačević i mnogi drugi vlasnici ekonomskih objekata sada strahuju, jer se sa ovakvom presudom postavlja pitanje da li će stočari opstati. Plaćati ovolike penale znači gašenje proizvodnje.

„Nekoliko mojih drugara je počelo da se bavi ovim i žele da ostanu na selu, ali ako se ovako nastavi mislim da selo nema nikakvu perspektivu. Svi ćemo otići ili u grad ili u inostranstvo. Ovakva presuda može da stvori veliki problem i svim ostalim farmerima. Kako u opštini Žitište, tako i u drugim delovima zemlje. I to ne samo vlasnicima farmi pilića, nego i farmi svinja, goveda… Pitanje je šta bi u budućnosti moglo da se desi ako se ovako nastavi. Da moram da plaćam ovolike penale. Ne znam čime da se bavimo na selu, ako ne poljoprivredom“, kaže Kovačević. 

Izvor: ilovezrenjanin.com

Comments powered by CComment